Podpořit

Indiánský víkend v Černé Vodě (7.-9.6.2013)

Indiánský víkend v Černé Vodě (7.-9.6.2013)

 

První červnový víkend strávili zaměstnanci Ness společně s dětmi z  dětského domova v Černé Vodě. Tentokrát jsme pro ně pod vedením Indiána Chřestýšem nachystali na základně u pana Blaha program v duchu indiánských prázdnin.

V sobotu si na úvod děti vyslechly Chřestýšovo povídání o Indiánech a mohly si „osahat“ indiánské věci denní potřeby (luky, šípy, tomahawky, kůže, nádoby na vaření, oblečení, pazourkové nástroje atd…). Pak jsme si vyráběli hračku – indiánskou nadhazovačku. Po obědě přišly na řadu soutěže – střelba z luku, házení nožem nebo tomahawkem, poznávání bylin, stromů a stop zvířat a rozdělávání ohně. Poté jsme se vypravili na procházku do lesa a nasbírali si tam dříví na večerní táborák, upekli si večeři (buřty) a povídali a hráli u ohně nebo v prostoru před týpími. Starší děti přespaly v týpí.

V neděli jsme si zase společně pohráli a vyráběli z vrbových proutků a provázků snové kruhy na odhánění zlých snů. Další procházku do lesa nám už nedovolila bouřka, tak jsme se přemístili do dětského domova, kde jsme s dětmi společně poobědvali a probrali společné víkendové zážitky.

Víkend byl prostě super, program klapal jako po drátkách, počasí nám přálo (měli jsme několik od sluníčka spálených nosů) a dětem jsme ukázali, že být Indiánem je trošku složitější, než jak to vypadá z knížek o Vinnetouovi.

Jménem dětí bych chtěla poděkovat Chřestýšovi  za skvělý indiánský program, panu Blahovi za poskytnutí prostoru pro akci a péči, kterou nám věnoval, a kolegům z Nessu  Ivě s Andrejkou, Radimovi, Petrovi s Bárou a Tomem, Pepovi s Terezkou a Romanovi s Honzou, že přijeli a připravili další krásné víkendové setkání.

Text: Dita

Fotky z akce: Josef Pšenička

138

DĚKUJEME SPONZORŮM

Připojte se k našim dárcům